Alles begon met het idee van onze eigen Niek. Hij was van plan om zijn baard te laten groeien gedurende de maand november, om de bekende actie ‘Movember’ te steunen.

Uiteindelijk hebben we Gerben, Alex, Kaan en Joris zo gek gekregen om Niek te steunen in zijn Movember Shave Down avontuur!

Maar hoe maak je van dit leuke, creatieve idee een concreet plan dat tot uitvoering kan worden gebracht?

 

Uiteraard is het handig om te beginnen met het inventariseren van wat je allemaal nodig hebt. En dat is meer dan je in eerste instantie zou verwachten. De eerste stap is het verzamelen van een team waarbinnen iedereen op zijn/haar manier kan bijdragen aan het uiteindelijke resultaat. Zo bestond dit team uit strateeg en tevens presentator Niek, producer Janne, creatieven Lody en Cesar, communitymanager Susan, advertiser Bas en ikzelf als projectmanager. Niek ging over de inhoudelijke invulling, Janne bewaakte het algemene geheel samen met mij, en Lody en Cesar maakten de designs en content items. Ook filmden zij de livestream terwijl Susan de interactie opzocht met de kijkers door op hen te reageren onder de uitzending.

 

Vervolgens wordt er een content planning gemaakt, waarin wordt aangegeven welke aankondigings- en promotieposts er gecreëerd moeten worden en wanneer deze live gaan. Dit is zeer belangrijk omdat je hier mensen mee bereikt. Als je wilt dat mensen kijken, moeten zij wel op de hoogte zijn van het feit dát je een livestream gaat uitzenden. En zonder kijkers wordt het uiteraard ook wel lastig om geld in te zamelen. Hierbij komt ook een deel advertising kijken. Bas heeft zich ontfermd over welke doelgroep we het beste konden benaderen en welk budget hiervoor ingezet diende te worden. Hiermee zorg je er dus voor dat zoveel mogelijk mensen weten wat er staat te gebeuren.

 

Het regelen van een locatie is natuurlijk ook wel een dingetje. Helemaal als er weinig tot geen budget beschikbaar is. Om een geschikte partij te vinden is het handig om een concreet plan te hebben wat je kunt voorleggen. Wanneer je dit hebt, is het simpelweg mailen, bellen, mailen, bellen, mailen, bellen… Tot je iemand vindt die net zo enthousiast is als jij! In ons geval was dit The Barberstation Eindhoven. Zij waren bereid om ons idee te steunen en hun shop én barbiers ter beschikking te stellen voor onze livestream. Het is natuurlijk ontzettend fijn als de stijl en indeling van de locatie precies aansluit op het concept van je project en dit concept alleen maar versterkt en verrijkt, zoals hier het geval was. Zelfs de barbiers waren een perfecte match met ons concept.

 

Wanneer alle praktische zaken zijn geregeld, is het belangrijk om te gaan kijken naar de inhoud. Hoe gaan we invulling geven aan ons concept? Hoe bouwen we het op? Wat maakt dat mensen zullen blijven kijken? En hoe verliezen we hierbij niet het doel uit het oog? Van tevoren is er een script geschreven waarin stond wat er allemaal benoemd moest worden gedurende de uitzending en wat voor vragen presentator Niek op welke momenten zou stellen aan de kandidaten. Zo zou hij een houvast hebben gedurende de livestream. Toen we daadwerkelijk live gingen, liep alles zo spontaan en soepel dat Niek over ging op improvisatie. Hij stelde vragen die op dat moment passend waren en in de context pasten, speelde goed in op onverwachte acties/gebeurtenissen en praatte het geheel op een leuke manier aan elkaar.

 

Op de vragen die Niek stelde, de dingen die hij zei en wat er gebeurde, konden kijkers reageren door een comment te plaatsen onder de livestream. Susan reageerde hier dan op namens Blossom om de interactie met kijkers te behouden. Dit wordt ook wel community management genoemd. Hierdoor worden de kijkers actief betrokken bij wat er gebeurt en kunnen zij ook invloed uitoefenen op in dit geval onze livestream. Dit gebeurde bijvoorbeeld door de suggesties voor de vormen van baarden die kijkers konden delen. Zo zat Alex in de stoel met een Hulk Hogan baard! Dit was een leuke toevoeging omdat deze wendingen grappig waren om te zien als kijker. Wat verder ontstond uit het community management is dat Bram er spontaan bij betrokken werd door bij een bedrag van €350 zijn beroemde snor af te laten scheren. Door deze actie is er veel extra geld ingezameld, maar is er ook extra interactie ontstaan.

De succesfactor van de Movember livestream was dat het alle benodigde ingrediënten bevatte. De locatie klopte, er kwam een grote dosis (leed)vermaak aan te pas, het was een liefdadigheidsactie én de technische aspecten verliepen goed. Wat verder ontzettend goed werkte is het inspelen op de onvoorspelbaarheid. Natuurlijk is een goede voorbereiding het halve werk, maar snel schakelen en “go with the flow” zijn uiteindelijk dé sleutel tot succes!