Zo blijkt dat 20% van de tijd die we online doorbrengen wordt besteed aan het kijken van video. Elke dag kijken we 100.000.000 uur aan video weg op Facebook*.

Dat video helemaal hot is hebben we allemaal wel meegekregen. Niet alleen op Facebook maar ook op Instagram explodeert het aantal video’s dat je voorbij ziet komen. Zo is er het afgelopen jaar 3x zoveel video gedeeld op Facebook dan het jaar ervoor. Daarnaast startte men 4x zo vaak een live video op Facebook (tussen mei en oktober ‘16)**.

In 2016 kwam 50% van de video views van een mobile device, oftewel een tablet of een smartphone***.  We consumeren dus ongelooflijk veel data op onze mobile devices en blijkbaar is video daar een uiterst geschikt middel voor.

Live Video
Kijken we verder naar live video, dan zien we dat video in de vorm van een live video een langere attentiespanne heeft vergeleken met andere vormen van video zoals cinemagraphs en gifjes, IG stories of 360º video’s. Deze hogere attentiespanne zorgt ervoor dat er bij live video een complexere boodschap mogelijk is.

Live video is immers arbeidsintensief. Het afgelopen jaar is er dan ook veel geëxperimenteerd met diverse vormen van live video. Bij Blossom hebben we ondervonden dat live video vormen kan aannemen die sterk lijken op videoproducties. En hoe cool zo’n live videoproductie ook is, weten we ook dat dit niet altijd mogelijk is.

Een behapbaardere variant van live video is een Live Video Poll. Ook wel Live Video Voting genoemd. Een vorm waarbij we gebruikmaken van de live interactie mogelijkheden van live video zonder daarvoor een hele videoproductie nodig te hebben.

Live Video Poll
Een live video poll bestaat uit de volgende elementen:

1. Je hebt de vraag. In onderstaand geval: “Who is winning the US presidential Elections in 2016?”
2. Meerdere antwoorden die vaak worden ondersteund door een afbeelding.
3. Elk antwoord heeft zijn eigen bijbehorende Facebook emoji.
4. Real life tellers die laten zien wat de actuele stand is tussen de verschillende antwoorden.

Het mooie van Live Video Polls is dat ze vaak meer engagement hebben dan normale (video) post. Dit komt enerzijds doordat Facebook live video’s beloond in haar algoritme en ze hoger in de newsfeed plaatst. Dit gebeurt overigens alleen op het moment dat de video’s ook daadwerkelijk live zijn. Wanneer deze na afloop op de tijdlijn worden geplaatst worden ze immers behandeld als elke andere video. Anderzijds zijn Facebook Live Polls relatief nieuw, en ja alles wat nieuw is, is natuurlijk interessant.

Hoe maak je nu zo’n Facebook Live Poll?
Er zijn meerdere manieren om een Facebook Live Poll te maken. Zo kun je er vanuit scratch een maken, daarvoor maak je gebruik van OBS Studio en een third party solution die tussen de Facebook API aan OBS Studio koppelt. Niet moeilijk, maar je moet wel bekend zijn met de Facebook Developer omgeving om een Facebook app id aan te maken.

Wil je tegen een kleine betaling liever gebruik maken van een volledig geïntegreerde oplossing dan is www.gouplive.com misschien een betere oplossing. Deze software neemt je het een en ander uit handen, maakt je streaming ervaring iets meer bulletproof en de prijs voor al dit moois is relatief laag.

Bron: Q1 Earnings, April 2016; F8, 2016; Instagram Internal Data June 2016
** Bron: Ooyala Global Video Index 2016
*** Bron: Facebook Internal Data, december 2015