Een voorbeeld van een video album op de desktop tijdlijn.

 

Een video album is interessant omdat het creatieve mogelijkheden biedt om video op een andere manier in te zetten. Zo hebben we in het bovenstaande voorbeeld 4 verschillende dansjes uit de TVC van de Staatsloterij gebruikt en er een Facebook Video Album van gemaakt. Zo konden we de community op een creatieve manier 4 opties voorschotelen en ze vragen om te reageren op hun favoriete dansmove. Een bijkomend voordeel van een Facebook Video Album is dat het voor veel gebruikers nieuw is. Hierdoor worden ze verrast door deze contentvorm en zijn ze eerder geneigd om ermee te interacteren, dit resulteerde in dit geval in een beter resultaat op de KPI engagement.

 

Testen

Tijdens het testen liepen we tegen een aantal uitdagingen aan. Zo was het eerst niet mogelijk om als Facebook pagina (niet als individu op Facebook) een video album te plaatsen. Daarnaast is het alleen mogelijk om een video album te plaatsen via de Facebook Mobile App, en alleen op een iOS device, zoals een Apple iPhone.

Zoals je in bovenstaande video ziet spelen de video’s automatisch af. En volgen ze elkaar op. Dit resulteert in een soort slideshow, maar dan met video’s, waarbij de fan de video’s als het ware aan zich gepresenteerd. Dit is een vrij laagdrempelige vorm van interactie, wat resulteert in veel video views. Door de video’s kort te houden (± 3 tot 5 seconden) resulteert dit in een hoge uitkijkratio van alle individuele video’s.

De laatste uitdaging was om de uiting advertised te krijgen. Dit houdt in dat er een promotiebudget achter de uiting kon worden geplaatst zodat deze niet alleen organisch zou lopen op Facebook maar ook door middel van budget een zetje krijgt. Hierdoor haal je veel meer bereik. En aangezien organisch bereik op Facebook door de felle concurrentie op sterven na dood is, is dit wel essentieel voor onze klanten. Anders wegen de productiekosten niet op tegen het potentiële bereik.

 

Uit de tests bleek ook dat de layout van het Facebook Video Album zich schikt naar het formaat van de video. Zo krijg je bij het uploaden van een landscape formaat (16:9) een andere layout door Facebook gepresenteerd dan wanneer je vertical video’s upload (9:16). En ook het aantal video’s dat in het album zit heeft invloed op de layout.

Voorbeelden van verschillende Facebook Video Album layouts. ☝️

Resultaten

Als we kijken naar de resultaten van deze pilot dan kunnen we ons een aantal vragen stellen.

Moeten we deze post beoordelen op engagement of op video views? Kijken we naar het totale engagement op het album als geheel, of kijken we naar de video views per individuele video? En misschien nog wel belangrijker, hoe kijkt Facebook naar deze contentvorm, en hoe reageert het Facebook algoritme erop zo’n unieke contentvorm?

In de schermafbeelding hierboven zijn de resultaten van de uiting te zien. Het Facebook Video Album heeft een cost per engagement behaalt die niet onderdoet voor de benchmark. Als we kijken naar het organische resultaat dan kunnen we zeggen dat de uiting organisch beter presteerde dan de andere content uit de campagne. Het organisch bereik lag namelijk drie keer hoger dan de benchmark!

 

Mijn conclusie voor deze pilot is dan ook dat wanneer je de mogelijkheid hebt om content eenvoudig om te zetten in een Facebook Video Album, deze manier van content een echte engagementknaller kan opleveren. Zolang Facebook nog niet weet hoe het deze content moet interpreteren is het wijselijk om een Facebook Video Album vooral organisch in te zetten. Organisch kan het een leuke contentvorm zijn om de community mee te verrassen.

 

Conclusie in het kort:

  • Werkt organisch beter dan paid.
  • Het Facebook algoritme kan er nog niet helemaal mee overweg.
  • Advertising resultaten zijn lastig te interpreteren.
  • Werkte organisch uitstekend t.o.v. andere content binnen de campagne.
  • Unieke verrassende contentvorm.
  • Lage interactie drempel.
  • Target vooral op mobile aangezien deze content vorm zich minder leent voor desktop.